Οργανωτικός φορέας/Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΤinT Gallery

O Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει τη δεύτερη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ – 02, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων «παρά θιν’ αλός» από 29 Αυγούστου ως 8 Σεπτεμβρίου 2002, και της οποίας το σκεπτικό και την επιμέλεια έχει αναλάβει η γκαλερί TinT.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες για το σκεπτικό της έκθεσης:

Από τη μία ο τόπος της δράσης, τo πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα, που ήταν ο μεγαλύτερος στρατώνας σε όλη τη Βαλκανική ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ένας χώρος γοητευτικός και πολυποίκιλος, με την κεντρική πλατεία, το δασάκι, το ΚΨΜ, το πανέμορφο παλιό Διοικητήριο, τα τολ, τους παλιούς κοιτώνες και τα άλλα μισοερειπωμένα στρατιωτικά κτίρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Από την άλλη πλευρά οι πρωταγωνιστές της δράσης, περισσότεροι από εβδομήντα νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι ή και τελειόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και της Σχολής Καλών Τεχνών του St. Etienne, που περπάτησαν στους χώρους του Κόδρα, και αφέθηκαν να γοητευτούν και να εμπνευστούν. Θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση να λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο χώρο, δουλεύοντας επί τόπου τα έργα τους.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να εκφραστούν ελεύθερα, πέρα από τους περιορισμούς μιας συμβατικά οργανωμένης έκθεσης, και να αποκτήσουν την εμπειρία μιας πρώτης επαφής και επικοινωνίας με το κοινό.
Στους θεατές της έκθεσης θα δοθεί η ευκαιρία να πληροφορηθούν με άμεσο τρόπο ό,τι πιο επίκαιρο και αντισυμβατικό συμβαίνει σήμερα σε ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργίας, καθώς η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες μορφές εικαστικής έκφρασης, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, δρώμενα, σκηνογραφία, κλπ

 

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Τσουφλίδης