Οργανωτικός φορέας/Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς

Σε επιμέλεια της: Μαρία Κενανίδου

 

kodra action field-2010

Φέτος κλείνοντας τον κύκλο των δέκα χρόνων το Πεδίο Δράσης Κόδρα, διατηρώντας τον αρχικό του χαρακτήρα µε βασικό πυρήνα της έκθεσης την δράση KODRA FRESH, µε τις συµµετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων από τις Σχολές Καλών Τεχνών, συνεχίζει να δίνει έναυσµα για γόνιµους διαλόγους ανάµεσα σε νέους και ώριµους καλλιτέχνες, λειτουργώντας ως σηµείο εκκίνησης οσµώσεων και δηµιουργικών συνεργασιών.

Για δέκατη χρονιά έπειτα από µία περιπετειώδη διαδροµή µε κορυφώσεις και κάµψεις, µε καταθέσεις οραµάτων από καλλιτέχνες, ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιµελητές, πολιτιστικούς µάνατζερ, καθιερώθηκε στην πολιτισµική µας συνείδηση ο χώρος του στρατοπέδου, χώρος φορτισµένος από συσσωρευµένες µνήµες και συναισθήµατα, µε µία ωριµότητα που έχει κερδίσει και γίνεται ολοένα πιο ευδιάκριτη. Ίσως καταφέρει να αφήσει ως ίχνος µία καλή καταγραφή, ένα ιδιαίτερα σηµαντικό υλικό µελέτης και ίσως να τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι στην αναδυόµενη contemporary εγχώρια εικαστική σκηνή, µε αποτελέσµατα ανοιχτά σε κάθε είδους αµφισβήτηση...

Σίγουρα απόκτησε τη δική του ιστορία και λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ως αφετηρία για τη δηµιουργία µιας πλατφόρµας για αναπάντεχες αντιπαραβολές εννοιών, συναισθηµάτων, κοινούς τόπους ανταλλαγής εικόνων και απόψεων, επαναπροσδιορισµού προσεγγίσεων και συσχετισµών. Παρείχε την δυνατότητα στους πολίτες και το πολιτιστικό κοινό της πόλης-και όχι µόνο-, να εξοικειώσουν τη µατιά τους, να ενσωµατώσουν επιρροές, να επανεξετάσουν θέσεις, να επαναδιατυπώσουν απορίες και απόψεις, µε µια ελευθερία ενάντια στις συµβατότητες, προλήψεις, προκατασκευασµένα ιδεολογικά στερεότυπα, και σχήµατα, πέρα από τα όρια της κατανόησης και της ανοχής της τοπικής κοινωνίας της ίδιας και της θεσµικής της οργάνωσης. Πρότεινε και προέτρεπε σε εξερευνητικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές, προσπάθειες πολλαπλασιασµού των νέων πηγών επαναδιατυπώσεων, ερµηνείας και επεξεργασίας της κοινωνικοπολιτιστικής παράδοσης, µνήµης και ιστορίας.

 

Διάρκεια : 3-12 Σεπτεμβρίου, Εγκαίνια : 3 Σεπτεμβρίου, 20:00
Ώρες λειτουργίας: ΚΥ - ΠΕ: 20:00 - 23:00 & ΠΑ - ΣΑ: 20:00 - 24:00