Οργανωτικός φορέας/Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς

Σε επιμέλεια της: Μαρία Κενανίδου

 

Μετά από μια περίοδο ωριμότητας που ο θεσμός έχει κερδίσει, φέτος σε μέρες οικονομικής κρίσης, πολιτιστικής δυσπραγίας και εικαστικής δυστοκίας, το Πεδίο Δράσης Κόδρα ΄09 προχωρά σε μια φάση ανασυγκρότησης. Επιστρέφει σε παλαιότερες οργανωτικές δομές, διατηρώντας τον ρόλο του ως δίαυλο επικοινωνίας, ως πλατφόρμα διαλόγου - επαναπροσδιορισμού - ενσωμάτωσης επιρροών και επαναδιατύπωσης αποριών και απόψεων, χρησιμοποιώντας δυνάμεις εκ των έσω και στοχεύοντας στη συγκρότηση βρόγχων ανατροφοδότησης για το μέλλον.
Παρόλο που η φετινή χρονιά είχε την ιδιορρυθμία που επέβαλαν οι συγκυρίες συρρίκνωσης και συνέκλιναν στην στιγμή του τέλους, οι ρωγμές τουλάχιστον μέχρι φέτος δεν διέρρηξαν αυτό που μέσα σε χρόνια ωρίμανσης τα ίχνη των προηγούμενων ετών είχαν επιδιώξει: τη θεσμοποίηση της έκθεσης.
Η υποψία μου ότι θεσμικά η έκθεση «συμπλήρωσε τον κύκλο της» αφού έφτασε στο απόγειό της, δοκιμάστηκε από τις αλληλουχίες συμπτωμάτων στήριξης από την καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και την τελική επιθυμία διατήρησης της διοργάνωσης από πλευράς παραγωγής, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξής της που συνιστούσε και η επιμονή για επιβίωση του θεσμού.
Η ανοδική πορεία του θεσμού και η επιτυχία να καθιερωθεί ως μια πρωτογενή παραγωγή, που μάλιστα ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά όρια και η ανταπόκριση του κόσμου της τέχνης, συνηγόρησαν στην προστασία του θεσμού τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς καλλιτεχνών.
Η συλλογική συνείδηση ενεργοποιημένη, παραδόξως απρόσμενα για τα ελληνικά δεδομένα.με αμεσότητα στην ανταπόκριση, με αμοιβαιότητα, με εγγύτητα και αλληλεγγύη κατάφερε αναστροφή στην κρίση της χρηματοδότησης.
Επανεκτιμώντας, τις νέες παραμέτρους δέχτηκα την πρόκληση υποστηρίζοντας αυτό που εδώ και οχτώ χρόνια έχω στηρίξει . Η διαδρομή για την επίτευξη των φετινών στόχων δεν ήταν διόλου εύκολη. Χωρίς ολιγωρίες και αβελτηρία εντείναμε τις προσπάθειές μας σε ρυθμούς fast forward και με συλλογική δουλειά, συνέργια και επιμονή στους στόχους, προσπαθήσαμε για θετικά αποτελέσματα.
Μέσα σ΄ ένα περιβάλλον αισιοδοξίας, θελήσαμε να υπερασπιστούμε την ηθική της γνώσης, την αυτονομία της συνείδησης των νεανικών οραμάτων βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στη διαμόρφωση του πολιτισμού του μέλλοντος. Έτσι ίσως με μία τέχνη ως άμυνα προσωπική, αντίσταση και καταφυγή, να επιδιώξουμε μια ουσιαστικότερη διείσδυση στο παρελθόν και με αυτό ως παρακαταθήκη να δούμε το παρόν και ν΄ αντικρίσουμε το μέλλον.
Ο χρόνος, για μία ακόμη φορά, καταλύτης, θα αναδείξει την αξία των πραγμάτων αφού η χρονική απόσταση μας καθιστά πάντα περισσότερο διεισδυτικούς ώστε να κατανοήσουμε το μέγεθος και τις προοπτικές του φετινού εγχειρήματος. Αυτός θα ορίσει τελικά τη θέση του Πεδίου Δράσης Κόδρα '09, δοκιμάζοντας την αντοχή του. Θα αντέξει; θα μετεξελιχθεί; ή θα επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα η φράση του Miller «η Ιστορία είναι συλλογική πληγή και αέναη επανάληψη»;

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009